1 Mayıs 2018 Salı

.Kadın Girişimciliği Destek Zirvesi-Yılmaz Parlar



1.Kadın Girişimciliği Destek Zirvesi


Kadın çalıştıran patronlar, %28 daha karlı çıkıyor


1.Kadın Girişimciliğine Destek Zirvesi’nde iki panel düzenlendi. Ekonomide Kadın Eli Zirvesi’nde konuşma yapan panelistler, yapılan araştırmalara göre, kadın çalıştıran patronların %28 oranında daha karlı çıktıklarını açıkladılar. Yaşamın içinde denge kurabilmek için, kadınların iş hayatında daha fazla yer alması gerektiği vurguladılar. Türkiye’nin, G20 ülkeleri arasında, kadın istihdamında, sondan 3.’cü olduğuna dikkat çekildi. Kadınların iş hayatında fazla talepkar olmayarak istedikleri görevleri işaret etmediklerinin anlatıldığı panelde, kota konulmasının önemli olduğuna da değinilerek, böylece yönetim kademelerinde kadınların daha fazla yer alabileceği kaydedildi.


Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği’nin (YAPDER) önderliğinde, çok sayıda sivil toplum liderinin destekleri, Sarıyer Belediyesi, MEF Üniversitesi, Daikin ve Hepsiburada.com’un katkıları ile 28 Nisan 2018 Cumartesi günü, MEF Üniversitesi Maslak Kampüsü’nde, Kadın Girişimcilere Destek Zirvesi düzenlendi. ‘Ekonomide Kadın Eli’ olan Zirvesi’nin açılışı Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve MEF


Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli, şunları söyledi: “Toplumsal cinsiyet eşitsizlik sorunu, asla kadının sorunun değildir. Bütün toplumun, insan haklarının, tüm insanlığın sorunudur. Ekonomide kadın elinin olması, kadının ekonomik yaşama kavuşması şarttır. Para icat oldu, eşitlik bozuldu. Para dengeli olursa, eşitlik sağlanacaktır” dedi. Avcılar Belediyesi tarafından başlatılan “sokaktan okula” projesi hakkında da bilgi veren Dr. Handan Toprak Benli, sokakta dilendirilmek istenen çocukların uzmanlar eşliğinde alınıp, aileleriyle görüşülüp, okula başlatıldığını, spor- sanat gibi aktivitelere yöneltildiğini ve Avcılarda sokakta mendil satan çocuk olmadığını kaydetti.


Ekonomide Kadın Eli’ mottosu ile düzenlenen 1.Kadın Girişimciliğine Destek Zirvesi’nde, kadın girişimciliğinin ekonomideki önemini anlatan iki ayrı panel düzenlendi.


Sarıyer Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay’ın moderatörlüğünde gerçekleşecek Girişimci Kadın Dernekleri ve Kadın Odaklı Kuruluşlar Oturumu’nda Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu (GKLP) Danışma Kurulu Başkanı Av.Pınar Ersin Kollu, Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED)Başkanı Esra Özden ve Hepsiburada Girişimci Kadınlar Proje Koordinatörü Duygu Aktaş konuşmacı olarak yer aldı.


Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu (GKLP) Danışma Kurulu Başkanı Av.Pınar Ersin Kollu şunları söyledi:

“Girişimcilikte kadın olmakla, erkek olmak arasında bir fark yok. Bu farkındalığı yerleştirelim. İşini iyi yapandan öte, işini farklı yapan ve risk alabilen kişi girişimcidir. Sabretmek ve uyum sağlamak önemlidir. İyi eğitim alan, işini iyi yapan, ceo olmayı isteyen ve kendi işini kurmak isteyen kadınlarımız bulunuyor. Bizler inşaat sektöründeki bu kadın adaylara düzenlediğimiz sertifika eğitimleriyle, mentorluk yapmaya devam ediyoruz” dedi.

Hepsiburada Girişimci Kadınlar Proje Koordinatörü Duygu Aktaş, şunları söyledi:

“Dijitalleşen dünyada, kadınların teknolojiye daha yatkın olmaları gerektiğini düşünmekteyim. Biz ürettiği ürünleri pazara açacak mecra bulamayan kadınlarımızın yanında yer aldık ve bugün 2100 kadını e-ticaret ile tanıştırdık. 15 günde bir kadınlara, ticaret ve bilgisayardan işlerini nasıl yönetecekleri dahil birçok konuda eğitimler veriyoruz. Nitekim e-Ticaret, ülkemizde %4 civarındır. Bu oran, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde %8 olurken, Amerika’da %18 bandına geldi. E-Ticaretin payı gittikçe yükselecek” dedi.

Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED)Başkanı Esra Özden, şunları söyledi:

“İstanbul’daki eğitimimim ardından Adana’ya yerleştim. Burada çeşitli sanayi kuruluşlarında çalıştıktan sonra, girişimci olmaya karar verdim. Önce bölgesel bir ekonomi gazetesi kurduk, şuan iş güvenliğinden sanayi boyalarına kadar birçok ürünün alım-satım işleriyle uğraşıyoruz. Yurtdışındaki girişimcilik eko-sistemini gördükten sonra, bölgemizde tohumlarını atmaya başladım. İnovatif girişimleri olanları destekliyoruz ve finans desteği almalarına öncülük ediyoruz. Mesela, kadın girişimcilerimizle tarım 4.0’ı çalışıyoruz. Tarım ile teknolojiyi birleştireceğiz” dedi.

 Kadın Girişimcilik ve Sürdürebilirlik başlıklı ikinci oturum ise, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ve YAPDER Başkanı Celal Toprak’ın moderatörlüğünde, Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) Genel Sekreteri Yeşim Beyla, Urban Land Instutitute (ULI Türkiye) Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Hasol Erktin ve Daikin Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Neslihan Yeşilyurt söz aldı.


Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) Genel Sekreteri Yeşim Beyla, şunları söyledi:

“16 yıl boyunca iş hayatında çalıştım. 1999 depreminde doğanın ve sürdürülebilirliğin önemini birkez daha fark ettim ve sivil toplum örgütlerinin içinde olmayı istedim. Bugüne gelindiğinde dernek olarak, sağlık, eğitim, çevre konularında birçok projeye imza atıyor. Örneğin “Enerji Hanım” projemizle, başta kadınları, çocukları ve tüm toplumu, enerji verimliliği konusunda bilinçlendirmeye devam ediyoruz. Enerji verimliliğini uygulayanlar, faturalarında 10 TL ile 35 TL arasında tasarruf sağlıyorlar. Bu projemiz Birleşmiş Milletlerde rol model olarak anlatıldı. Hindistan’da çalışılması için protokol çalışmalarını tamamladık” dedi.

Urban Land Instutitute (ULI Türkiye) Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Hasol Erktin, şunları söyledi:

“Türkiye’deki kadın istihdam oranı, AB ülkeleri arasında en düşük olanıdır. G20 içinde kadın istihdamında, sondan 3.’cüyüz. En sonda, Suudi Arabistan ve Hindistan’ın ardından, ülkemiz geliyor. Bizlerin, kadın istihdam oranını artırmamız lazımdır. Bir yandan iş hayatındaki kadınlara yönderlik ederken, diğer yandan alttan gelenleri hazırlamalıyız. Her konuda denge ve sürdürülebilirlik önemlidir. Sürdürülebilirlik nasıl olur diye baktığımızda, ilk olarak doğaya zararlı bir şey yapmayacaksınız, ikinci olarak doğayla çalışmayacaksınız, üçüncü olarak az kullanacaksınız ve dördüncü olarak dışarıdan bir katkı almadan kendi kendinize yeteceksiniz” dedi.

Daikin Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Neslihan Yeşilyurt, şunları söyledi:

“Daikin, 2011 yılında Türkiye’ye geldi. Daikin olarak biz, kadınların gücünü kullanmayı istedik.  Çünkü, iklimlendirme konusunda çalışan kadın yoktu. 2014 yılında başlattığımız projeyle, 2020 yılına kadar 100 tane kadın bayimizin olmasını hedefledik. Şuan, kadınların patronluğunda 35 tane bayimiz başarılı şekilde faaliyet gösteriyor. Bu bayilerimize, ilk başta her türlü desteğimizi de verdik. Projemiz Japonya’da ses getirdi, üst düzey Japon yöneticiler ülkemize gelip, incelediler. En son, 35 kadın bayimiz ve 500 erkek bayimizin katılımıyla düzenlediğimiz toplantıda, kadın bayilerimize ödül vermekten ayrı bir gurur duydum” dedi.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder