DUAYEN DORSAY VE YEŞİLÇAM YILDIZLARI
Başarının bir yolculuk olduğunu, bir varış noktası olmadığını bize sergilediği sinema bilgi ve genel kültürüyle örnekleyen Duayen, Yüzyılda bir gelen isimleden Türk ve dünya sinemasının usta eleştirmeni gazeteci-yazar Atilla Dorsay, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi
Charles Fries’in Yüksek Himayelerinde,
Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu
Muriel Domenach’ın Saint Türk sinemasının ünlü oyuncuların ve yönetmenlerin katılımıyla gerçekleşen 22 Ekim - 30 Kasım 2015 tarihleri arasında devam edecek olan Saint Benoît Lisesi "La Galerie" de "Efsaneler ve Renkler" adlı sergiyle sinemaseverleri Türk sinemasının geçmişten günümüze doğru da bir yolculuğa çıkartı.
Dünya sinemasını içinde taşıyan, önceleri sinemanın her olgusunu bilgi düşünce duygularını 60’a yakın kitaplarına aktaran duayen yazar Atilla Dorsay "Yeşilçam’dan 100 Portre" kitabının lansmanıyla sergiyi bütünleştirdi.
Bezginlik duymadan fiziksel ve zihinsel enerjiyi tek bir sinema sevgisi noktasında odaklanan konsantrasyonunu sürekli dinamik uygulayan yetenek, Başarısını tevazuyla bütünleştiren erdemli davranışlarıyla muhteşem ve ölümsüz bir kitap servetine bir yenisini ekledi.
Sabır ve özveriyle yapılan çalışmaların meyvesi olan bu kitapda İki farklı anlatım izliyoruz.
Birincisi yönetmenler oyuncular akademisyenler hakkında dostluk ilişkileri, özellik kazanan çok kısa anılarıyla sinema geçmişi, yapıtları.
İkincisi duayenenin objektifinde çok ifadeli çok zengin sinema geçmişini anlatan portre pozları.
Bu iki öğe vurgulanırken geçişlerde yaşanan bütünlük, düş gücünü hızlandırıyor. Konu edilen sinemacıların örgüsü birbirinden bağımsız olağanüstü bir performansla birbirinden benzersiz anlatım zenginliğiyle ve farklı formlara bürünerek adeta resital oluşturulmuş.
Saint Benoit’a ait olan, zarif, şirin ancak sanatsal dev mekan salonda dev isim Atilla Dorsay’ın sergisinin dinamik açılışı çok güzide sanat dünyasının yerli yabancı sinemaseverleri ve sinemanın ünlü elit yıldızlar katılımının sıcak atmosferi hepimizi sarıp kucakladı.
Yaşanabilecek en üstün anıya vesile oldu. .
Sinema kütüphanesi özeti denebilecek kadar bilgileri akademisyen değer taşıyan yazılara aktaran yazar, şimdi son olarak anı yakalamaya adamış foto ustası kadar sanatsal fotoğraf sanatcılıyla objektifinden ve kaleminden sayfalara aktardığı muhteşem yapıt yılların Yeşilçam kahramanlarını anmamızı sağlayan Yeşilçam’ın 100. yılına atıf “Yeşilçam’dan 100 portre” kitabına imza attı.
Saint Benoit Lisesi'nde gerçekleşen etkinlikte konuşan Atilla Dorsay, " Fotoğrafçılığı hiçbir zaman ciddiye almadım. Yıllarca sadece arşiv oluşturabilmek için fotoğraf çektim. Baktım ki bu iş gerçekten zevkli ve keyifli bir iş, iyi bir makine edindim. Yakın bir tarihte, 2007'de bir dijital makine aldım ve o tarihten itibaren fotoğraflarım çok daha iyi olmaya başladı. Bu da hem benim onlara, hem de başkalarının fotoğraflara olan ilgisini artırdı" dedi.
Yenilerini de çekmek istediğini, beşinci kişisel sergisini açtığını, portre ve yakın plan fotoğraf çekmeyi çok sevdiğini sözlerine ekledi.
Dorsay "Fotoğrafı sanat haline getirenlerden biri, yani bir 'Ara Güler' değilim ama insanların ruh hallerini, düşüncelerini fotoğraf yoluyla kavramaya yönelik bir tarzım var. Türkiye'de ve dışarıda festivalleri takip ettiğim için elime çok fırsat geçiyor. Mesela bu yıl Cannes'dan bir sürü Fransız sanatçısının fotoğraflarını getirmiştim ama üç tanesini sembolik olarak seçtik." Şeklinde tarzını belirledi.
Atilla Dorsay, serginin esas amacının Türk Sineması'nın 100. yılını anmak olduğunun söyleyerek Türk sanatçılarından Yeşilçam’ın ağırlıkta olduğunu geçmiş kuşağa yer verdiğini modern sinemanın burada çok fazla temsil edilmediğini açıkladı.
Dorsay “Albümde de yok zaten. İlk albüm geçmişe ait oldu. İkinci ciltte Yeşilçam'dan resimlerini çekip de buraya sığdıramadığım isimler yer alacak. Günümüzün sinemasından çok portrem var. Yenilerini de çekmek istiyorum" diyerek devamını olacağını belirtdi.
Ünlü oyuncu ve yönetmenlerin portrelerinin sergilendiği etkinliğe, Hülya Koçyiğit, Türkan Şoray, Selda Alkor, Derviş Zaim, Filiz Akın, Reis Çelik, Nebahat Çehre, Füsun Demirel, Sevda Ferdağ, Lale Mansur, Hale Soygazi gibi isimler de katıldı.
Sergide portreleri sergilenen oyuncular ve yönetmenler; Cem Yılmaz, Tarık Akan, Memduh Ün, Vedat Türkali, Aram Gülyüz, Fevzi Tuna, Erden Kıral, Engin Ayça, Tomris Giritlioğlu, Reis Çelik, Derviş Zaim, Zeki Demirkubuz, Nuri Bilge Ceylan, Reha Erdem, Ümit Ünal, Semih Kaplanoğlu, Kutluğ Ataman, Fatih AkınHalit ve Gülper Refiğ, Lütfi Akad, Osman Sınav, Sezer Sezin, Çolpan İlhan, Suzan Avcı, Nilüfer Aydan, Sevda Ferdağ, Fatma Girik, Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın Selda Alkor, Nebahat Çehre, Şerif Sezer, Gülsen Tuncer, Hale Soygazi, Lale Mansur, Serra Yılmaz, Füsun Demirel, Eşref Kolçak, Fikret Hakan , Ekrem Bora, Tuncel Kurtiz, Halit Akçatepe, Ediz Hun, Yılmaz Köksal, Halil Ergün, Rutkay Aziz, Meltem Cumbul, Kadir İnanır, İzzet Günay
yilmazparlar@yahoo.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder