26 Eylül 2016 Pazartesi

Adana Film Festivali 19 - 25 Eylül 2016 açılışı-Yılmaz Parlar


ONUR ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLENLER
19 - 25 Eylül 2016 tarihleri arasında düzenlenen Büyükşehir Belediyesi tarafından adı Uluslararası Adana Film Festivali olarak değiştirilen, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması ve "Adana" Konulu Senaryo Yarışması bölümleri olan 23. Uluslararası Adana Film Festivali’nin Onur ödülleri Adana Hilton Otel’İ Balo Solonunda düzenlenen görkemli bir törenle sahiplerine verildi.
Tarık Akan’ın hayatını anlatan kısa bir film ile başlayan Sunuculuğunu tecrübeli oyuncu Ciğdem Tunç’un üstlendiği görkemli gecede, Onur Ödülleri; layık görülen yazar Osman Şahin’e, oyuncu eğitimci Ayla Algan’a sinema oyuncusu Murat Soydan’a teslim edildi.
Geceye Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana ili Vali yardımcıları, milletvekilleri, festival kurulu, sinema oyuncuları, festivalde yarışan filmlerin yönetmen ve oyuncu ve ekipleri, sanatçılar, sinema yazarları ve çok sayıda seçkin davetli katıldı.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü konuşmasına, öncelikle Tarık Akan ile ilgili sözlerle başladı. Tarık Akan’ın vakur bir duruş sergilediği için takdirlerini ifade etdi. Başkan Hüseyin Sözlü Türkiye’nin önemli kültür sanat etkinliklerinden biri olan Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında gerçekleştirilecek yarışmalarla ilgili yönetmeliklerin yayınlandığını, festivale her yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun ilgi ve katılım beklediklerini, Dünya Sineması, özel gösterimler, Türk Film Pazarı, atölyeler, söyleşiler ve konserlerde sanatseverlerle buluşacağı programı dile getirdi.
Başkan Hüseyin Sözlü “İlk kez 1969 yılında Belediyemiz tarafından düzenlenen ve bu yıl 19-25 Eylül tarihlerinde yapacağımız; Türk Sineması için oldukça önemli bir etkinlik ve destek olan Uluslararası Adana Film Festivali her yıl olduğu gibi bu yıl da sanat vasıtasıyla tüm dünya ile kucaklaşmayı hedefliyor. Türkiye’nin en köklü festivallerinden birine ev sahipliği yapıyoruz. Buna sahip olma onurunu, sanata ve sanatçıya verdiğimiz değerle yaşatıyoruz. 2016 yılında da kendini yenileyen ve sanatçının yanında duran bir festival olarak emin adımlarla ilerleyeceğiz” dedi

Başkan Sözlü  Adana kültür ve sanatın bereketli toprakları. Türk kültürüne Türk sinemasına önemli değerler yetiştirmiş bir kent olduğunu söylerek “Seçildiğimiz ilk yıl festivalimizi gerçekleştirdik. Geçen yıl yaşadığımız terör ortamından dolayı, yarışma bölümünü uygulamıştık. Tabi Türkiye sanata ara vermemeli. Sanatını ertelememeli. Adana bereketli topraklarında; sanata, kültüre, sinemaya ev sahipliğine devam etmeli. Görevde kalacağım olağan süre 5 yıl içinde bu festivali gerçekleştireceğiz.
Bu yıl 15 Temmuz kalkışması yaşadık. Bu milletin bütün değerlerine saldırdılar. Ama bizde bundan dolayı her şeyi öteleyerek bunların hedeflerine hizmet etmiş olmamamız lazım. Bütün şehitlerimizi anıyoruz. Onların ödediği bedeller var. Biz bu festivali, yarışmamızı yapıyoruz. Onların aziz hatırası önünde saygı ile eğiliyoruz" açıklamasında bulundu.
 
Festivale katkıda buluna kurum ve kuruluşlara takdim edilen plaketler sınrasında, yorumcu ve oyuncu Ayşegül Aldinç piyano ve klarnet eşliğinde beğenilen şarkıları icra etdi
Ayla Algan’da onur ödülünü aldıkdan sonra ‘Koca Öküz’ şarkısını söyledi.
Festival ödülleri; 
Festival kapsamında düzenlenecek yarışmalarda toplam 843.000 TL ödül dağıtılmış olacak. Ulusal Uzun Metraj   En İyi Film ödülü 350.000 TL.  Yılmaz Güney Ödülü, Adana İzleyici Ödülü, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo Ödülü, En İyi Sanat Yönetmeni, En İyi Müzik Ödülü, En İyi Oyuncu dalları ve En İyi Kurgu dallarında da akçeli ödüller verilmiş olacak.


yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder